Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárga már rég nem az irigység színe. frissítsd fel ruhatáradat néhány sárga ruhával és kiegészítővel! De vigyázat válaszd a hozzád illő színárnyalatot! Szinte minden divattervező kollekciójában szerepelnek sárga modellek.

Az ókori egyiptomiak, kínaiak, görögök és maja indiánok is hittek a fények és a színek gyógyító erejében. A színekkel valógyógyítás képviselője az angol Theo Gimbel.

Kép A citromsárga kedvezően hat az idegrendszerre, az ítélő képességre segíti a tárgyilagosságot, fokozza a szellem aktivitását. Ezért az értelem és a megértés színe. Látványa enyhíti a depressziót. A hasi idegközpontra is hatást gyakorol, ezért segítheti az emésztést. Akinek a citromsárga a kedvenc színe, általában jó beszélőképességgel rendelkezik és vezető egyéniség.

A narancsszín a mellékvesére hat, ezáltal emeli a fizikai energiát, növeli az étvágyat. Erőt áraszt, örömöt, melegséget sugall. A narancskedvelők életvidámak, jókedvű emberek, telve szeretettel, gyengédséggel és kíváncsisággal.

A kifutókon a sárga összes változata végigvonul. A citrusgyümölcsök színei a grépfruttól a citromon át a narancsig, a banánsárga, az aranyeső és a napraforgó árnyalata, a mustársárga, az okker, a búzaszín és a vaníliasárga is megtalálható a palettán.

Kinek melyik árnyalat áll jól? A trendek gondolkodás nélkül követése veszélyes, hiszen nem könnyű a bőrünknek, a hajszínünknek megfelelő színeket kiválasztani. A sárga esetében nem mindegy melyik árnyalat mellett döntünk.

A tavasz és az ősz színtipusúak arcbőre meleg tónusú, elefántcsontszínű, bézs vagy sárgás, esetleg kissé vöröses, de lehet áttetsző is, olykor vöröses szeplőkkel.

A tavasz tipusúak haja a világosszőkétől a világosbarnáig terjed, meleg aranyló tónusú, esetleg kissé vöröses.

Az ősz tipusba tartozók haja is meleg árnyalatú, lehet aranybarna, gesztenyeszínű, sötétbarna, vagy rézvörös. Szemük barna, zöld, szürke, borostyánszín, vagy kék a tavasz tipusúaknak jellemzően világosabb. Számukra a világos, üde, meleg, és teltsárgák ajánlottak. Az élénk narancsszín, a ragyogó aranysárga, a mustárszín, az okker, a napsárga, a kukoricasárga, a kanárisárga és a barackszín. Főleg a felsőrész árnyalata fontos, hiszen annak színe tükröződik vissza leginkább a bőrünkön.

A nyár színtipusúak arcbőre hideg árnyalatú, világos, enyhén rózsaszínes tónusú. Az arcon előfordulhatnak barnásszürke szeplők. Hajuk színe a világosszőkétől a sötétbarnáig terjed és rendszerint hamvas árnyalatú. Szemük lehet kék, zöld, szürke, vagy világosabb barna, borostyánszínű. Számukra a finom pasztelltónusok előnyösek, a sárga világos és a hidegebb változatai: a vanília sárga, a halvány citromsárga, a búzaszín, a sárgás bézs, és a világos kissé zöldes grépfrútszín. Ezek az árnyalatok frissé varázsolják az arcbőrt. Kerülniük kell viszont a rikító és a meleg sárgákat, mert azok sápadtnak mutatják bőrüket, ezért mélyebbnek tűnnek a ráncok, feltünőbbek a bőrhibák.

A tél színtipusúak erős színkontrasztok jellemzik. hajuk sötétbarna, vagy fekete. Bőrük hideg árnyalatú, világos vagy pedig kreol. Szemük lehet egészen sötét, vagy világosabb barna, kék, zöld, szürke. Számukra a sárga tiszta, élénk illetve hidegebb árnyalatai ideálisak: a világító citromsárga, az erős narancsszín, a zöldcitromárnyalat, a vaníliasárga, és a kissé zöldes grépfrútszín. A mediterrán tipusúaknak jól áll a rikító sárga és a kanárisárga is.

Tuti színtársítás: okkersárga-mustársárga, narancsszín-napsárga, vaníliasárga-fehér. Citrom vagy narancssárga-feketékkel, sötétekkel. A napsárga és narancs-melegbarnával, vagy khakivel. Extravagáns: narancssárga-ibolyalila, kanárisárga-türkiz. estélyiruháknál a sárga árnyalatokat arannyal vagy ezüsttel is kombinálhatjuk.