Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elemezted az alakodat, találtál stílust magadnak, büszke vagyok rád,tényleg! Itt az ideje, hogy megismerkedj a legfelkapottabb menyasszonyi ruha tervezőkkel és legújabb kollekcióikkal. Jó, lehet, hogy nem tudod megvenni a bemutatott modelleket, talán meghaladná az egész esküvőre szánt keretet, de nem is ez a lényeg. Ahogy szemléled a 2009-es irányzatokat, egyre pontosabb képed lesz arról, hogy - mondjuk a kölcsönzőben- milyen modellek között érdemes válogatnod, és miután már a formát és a stílust is meghatároztad magadnak-ugye?-háát, igen, egyre közelebb kerülsz a megoldáshoz.

Nézzük hát kedvenceinket, de előbb fussunk át az általános trendeken, amelyek a 2009-es évet jellemzik.

Olyan sok híresség húzott fel mostanában aszimmetrikus vállú ruhákat, hogy szinte biztos volt, ez az irányzat, amely a hétköznapi öltözékeknél már elfogadott trend, előbb vagy utóbb a menyasszonyi ruháknál is megjelenik . Így is lett. A 2009-es év vezető irányzatává vált az esküvői divatban is.

A masnik, szalagok egészen különleges hangsúlyt kapnak, amikor a ruhák díszítésére kerül a sor. A diszkrét, mell alatt vagy derékon futó szalagoktól egészen a feltűnő, a fél ruhát eltakaró óriásmasnikig valóban széles skálán mozognak e nőies és sokszor vicces elemek.

Feltétlenül említést kell tennünk az úgynevezett ékszerházakról, amelyek, ahogyan a neve is mutatja- kövekkel, kristályokkal, gyémántokkal kirakott modellek. Főleg a szűkebb vonalú ruhák érdemlik ki ezeket a csillogó ékeket, főleg mélykék, zöld és fekete árnyalatokban. Sokszor csak egy sor fut végig belőlük a mell alatt, vagy a dekoltázson, máskor pedig az egész ruhát teleszórják a ragyogó kövekkel.


És a kedvenc márkáink:

Vera Wang a Vogue egyik divatszerkesztője volt, majd Ralph Laurennél dolgozott, 1990-ben azonban saját vállalkozásba kezdett és menyasszonyi ruhákat kezdett tervezni a new yorki felső tízezernek. Akkor lett híres, amikor Nancy Kerrigan műkorcsolyázó vele terveztette meg kűrruháját az 1994-es téli olimpiára. Menyasszonyi ruha szalonjában olyan hírességek fordultak már meg, mint például Andie McDowell, Sharon Stone, Mariah Carey, Jennifer Lopez...
A Csajok háborúja című filmben Kate Hudson és Ann Hathaway mindketten Vera Wang menyasszonyi ruhát viseltek. Bejött a mozi, azóta mindenki Vera Wang ruhában szeretné elrebegni a boldogító igent.

Vera 2009-es pret a porter kollekciója igyekszik modernizálni az esküvők klasszikus ruhastílusát. Sok a váll nélküli fazon a kollekcióban, bátran játszik a formákkal és a volumenekkel, az anyagok esését mestreien állítja a ruha szolgálatába.

 

Carolina Herrera, a venezuelai születésű tervező, 1980-ban mutatta be első kollekcióját majd 1986-ban első menyasszonyi ruháit. Ebben a témában azonban akkor nyerte el igazán a világ elismerését, amikor megalkotta Caroline Kennedy, John Fitzgerald Kennedy legnagyobb lányának menyasszonyi ruháját.

Carolina legújabb kollekciójában a vintage hangulat uralkodik, ez főleg a kiegészítőkben és a részletekben figyelhető meg. Carolina nyakba futó pántokat vagy váll nélküli dekoltázsokat ajánl, sellő fazonokat és derékban elvágott hercegnő ruhákat. A kövekkel kirakott modelljei is elegánsak, visszafogottak és klasszikus stílusát megőrizve eléri, hogy kollekciója mégis innovatív és bizonyos értelemben avantgard is.
 

A Pronovias csoport jelenleg 75 ország menyasszonyait öltözteti s ennek köszönhetően vezető márkává nőtt a világon. A vállalkozást még mindig az alapító család vezeti, Barcelonai központjából, csak közben 150 üzlettel, 3800 eladási ponttal és 738 dolgozóval gyarapodott a cég. A menyasszonyok és minden nő csodálatát elnyerő ruhákat 70 tervező alkotja, kreatív vezetőjük Manuel Mota. Évente 650 különböző modellel rukkolnak elő, az estélyi ruhákkal együtt, 2000 kiegészítővel. A Pronovias volt az a márka, amely a pret a porter fogalmát a menyasszonyi ruhák világában is meghonosította. 1964-ben, Barcelonában mutatták be első pret a porter kollekciójukat.
 
A Pronovias saját márkanéven futó termékei mellett további 3 igazán nagy mestert állított maga mellé, akik már évek óta együttműködnek vele. Ők: Manuel Mota, Valentino és Elie Saab.


Az új Pronovias kollekcióban az elegánsan modern, a merészen bohém és a javíthatatlanul romantikus lányok is találhatnak maguknak megfelelő stílust. A tüll, a taft és a fátyolszövet felhasználásával olyan ruhákat alkotnak, amelyek követik a test vonalát vagy mell alatt elvágottak és lazán omlanak lefelé.
 
Manuel Mota tervezőt a szabás, a ruha felépítése, valamint az anyagok inspirálják. Romantikus és újszerűen könnyed anyagokkal dolgozik, mint például a selyemtüll és a gasa. Húzások, aszimmetriák, több réteg egymáson, hímzések gyöngyházberakásokkal és sok csillogó kristály. Nőies ( meglepő jelző egy menyasszonyi ruhára, nem?) és elegáns minden apró részletében.

 

A nagy Valentino exkluzív modelljeit, csakúgy, mint ruháit a kecses elegancia, az elbűvölő báj, a szépség és a csábítás összhangja jellemzi.

 

Elie Saab a Pronovias számára végeláthatatlan uszályokat, hatalmas bő szoknyákat, organza és csipkecsodákat álmodott. Kifinomult ízlésű menyasszonyok, akik szeretik Elie Saab szofisztikus, elegáns stílusát, boldogan tipegnek ruháiban a nagy napon, amelynek fényét egy Elie Saab ruha kétségtelenül emeli.

 

Igen, ezek az álomruhák. Már csak az a kérdés, mi valósítható meg ebből itthon? Ne csüggedjetek, akad jó néhány hazai menyasszonyi ruha kölcsönző és divattervező, akik valóra válthatják legmerészebb elképzeléseiteket is.

Következő alkalommal őket mutatjuk be.

Kapcsolódó cikkek:

Hercegnő vagy szédítő szexistennő leszel a nagy napon? »
Jó tanácsok jövendőbeli aráknak »
Fénypont: a menyasszonyi ruhák »
Kedvencek a kifutón »
Elie Saab  »

Kapcsolódó képgalériák:

Vera Wang
Carolina Herrera
Manuel Mota
Valentino
Elie Saab